piątek, 14 lutego 2014

Smalczyk

Nadal w swojskich klimatach.
Nie ma nic prostrzego i pyszniejszego niz domowej roboty smalczyk.

kostka smalcu
1-2 cebule drobno pokrojone  
pol laski wiejskiej kielbasy
3-4 wieksze pieczarki
Sol do smaku

Roztopic smalec, dodac cebule niech sie sama troszke porumieni, dodac drobno pokrojona kielbase i pieczarki. Nie ma co sie martwic jak wyszly nam wieksze kawalki. W trakcie smazenia wziasc tluczek i porzygniatac i samo sie pieknie rozdrobni. Gorace wlac do malych sloiczkow. Zakrecic i odwrocic do gory dnem. Jak ostydnie to odwrocic i wlozyc do lodowki.

Opcja druga

Wszytko to samo tyle ze mozna uzyc ugotowanej piersi z kurczaka czy indyka.

Opcja bezmiesna

Cebula
Czosnek
Pieczarki
Sol do smaku

W tym wypadku cebuli i pieczarek tak zeby bylo obficie, a czosnek do smaku zabek lub dwa wystarcza dla przyjemnego posmaku.






Brak komentarzy:

Translate