piątek, 14 lutego 2014

Swojskie klimaty – kulinarne cz 1

Zakwas na zurek

1l wody przegotowanej
3 lyzki platow zytnich
3 lyzki platow owsianych
3 luzki maki zytniej
2 zabki czasnku
Troche skorki chleba zytniego
szczypta soli

Tip:
Pokroic caly chleb zytni w kosteczki ususzyc. Przechowywac w sloiku.
W ten sposob mamy pewnosc ze napewno skorka wyladuje w naszym zakwasie.

Zakwas na barszcz

1l wody przegotowanej
2 buraki obrane pokrojona w male kawalki
2 zlela angielskie
2 liscie laurowe
szczypta soli

Zakwas na barszcz - opcja druga

1l wody przegotowanej
3 buraki pokrojone na male kawalki
2 zabki czasnku
2 marchewki obrane pokrojone
kawalek selera (cos w rodzaju pol jablka)


Wode wlewamy do gliniaka i wsypujemy skaldniki i czekamy. Przyryc sciereczka i postawic w cieplym miejscu. W kuchni przy kuchence jest wystarczajco. Na zurek ok. 4 dni, ale trzeba codziennie zamieszac i powachac czy juz oblednie pachnie. To samo z zakwasem na barszcz. Tu trzeba kukac czy nie robi sie bialy kozuch. Nawet jak sie delikatny zrobi to go sciagnac i przecedzic. Wiadomo ze juz gotowe. Warzywa uzyc do gotowania barszczu. 

Brak komentarzy:

Translate